Поля, отмеченные * обязательны для заполнения.

Сброс пароля
×
Цукор за євростандартами: погляд з Миколаєва

Цукор за євростандартами: погляд з Миколаєва

Українським виробникам цукру настав час переформатувати виробництво під нові європейські реалії. Адже  у рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та реалізації Плану заходів з імплементації цієї Угоди Мінагрополітики запровадило положення Директиви Ради ЄС № 2001/111/ЄС від 20 грудня 2001 р про певні види цукру, призначені для харчового споживання.

Як повідомляє Урядовий портал, проект документа проходив тривале обговорення з профільними та галузевими асоціаціями, науковцями, виробниками, експертами. Відповідний наказ Мінагрополітики від 02.11.2017 № 592 зареєстровано в Мін’юсті 27 листопада 2017 року за № 1434/31302.

Даний документ містить термінологію та вимоги до деяких видів цукру (зокрема, екстра-білого, білого, напівбілого цукру), призначених для споживання людиною.

«Вимоги до виробництва цукру, крім того, що адаптовані до європейських, відповідають положенням Кодексу Аліментаріус (міжнародні харчові стандарти ФАО/ВООЗ). Це важливо з огляду на розширення експорту цукру: минулого маркетингового року було експортовано 769 тис. тонн, а з початку поточного сезону (вересень-листопад) - 126,2 тис. тонн», – зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

Наказ передбачає перехідний період та вступає в силу з 1 вересня 2022 року.

За інформацією Регіональної торгово-промислової палати у Миколаївській області, в регіоні виробництво цукру зосереджено на Засільському  цукровому заводі компанії «Юкрейніан Шугар Компані», яка входить до складу міжнародної компанії ED & Man Holdings Limited.

Як запевняє керівництво підприємства, курс на європейські стандарти тут взяли навіть раніше, ніж була підписана Угода про Асоціацію між Україною та ЄС.

«У 2008-2009 рр. ми провели комплексну реконструкцію. Можу з упевненістю сказати, що тепер це найкращий цукровий завод в Україні. Він працює за стандартами Європи і нічим не поступається європейським підприємствам. В цілому компанією було інвестовано $ 142 млн у реконструкцію заводу, придбання нового обладнання, дощувальних машин, сільськогосподарської техніки і т.д.», - цитує генерального директора «Юкрейніан Шугар Компані» Володимира Палієнка видання latifundist.com.

А офіційна сторінка миколаївської цукрової компанії повідомляє, що фахівці підприємства і зараз продовжують переймати європейський досвід.

За інформацією «ED&F Man – Україна», спеціалісти "Юкрейніан Фармінг Компані" у листопаді відвідали технологічне фермерське господарство у Німеччині з робочим візитом. Миколаївські фахівці зазначають, що врожайність цукрового буряку у німецьких колег складає 75 тон з гектару при цукристості 18%.

"Це, безперечно, високий показник; втім, слід зауважити і кліматичні особливості регіону, - пояснює Володимир Гусєв, заступник директора з виробництва. - В цій кліматичній зоні вегетативний період для розвитку культури довший, - вісім місяців проти шести в Україні".

Там, де не найоптимальніший клімат, вирішальними для високої врожайності є увага до технологій, зазначають на «ED&F Man – Україна».

«Хоча на окремих полях українського ED&F Man врожайність цукрового буряка вже сягає 90 тон/га, а середнім показником є 58 тон/га при цукристості 16,8% (що є досить солідним результатом для Півдня України), в планах компанії вийти на врожайність у 70 тон/га. Тому спеціалісти "Юкрейніан Фармінг Компані" окремо придивлялися до техніки, що використовували німецькі партнери» - сказано у повідомленні компанії.

Фото ED&F Man - Україна

Також підприємці зазначають, що завдяки візиту вже наступного року на миколаївських полях компанії працюватиме глибокорозпушувач Maschio, що дозволяє забезпечити кращий повітряний та тепловий режим ґрунту.

Попри це, Головне управління статистики у Миколаївській області інформує, що за 9 місяців 2017 року виробництво цукру у регіоні скоротилося  на 64,7%.

А от Міністерство аграрної політики України, навпаки, повідомляє про значний ріст у цукровій галузі.

«Сезон 2016/2017 маркетингового року став рекордним з експорту вітчизняного цукру, - зазначають у міністерстві, - українськими виробниками було експортовано 759 тис. тонн цукру, що майже у 6 разів більше, ніж у 2015/2016 маркетинговому році».

Так само оптимістичними є і прогнози найбільшого цукрового виробника регіону.

«Цьогоріч ми плануємо вийти на обсяги переробки цукрового буряка на рівні 380 тисяч тон. Оскільки наше завдання - вийти на повну завантаженість заводу сировиною, а це близько 600 тисяч тон, ми розширюємо матеріальну базу», - відзначив Володимир Палієнко, директор ТОВ «Юкрейніан Шугар Компані».

Також у компанії повідомляють, що цієї осені на території Засільського цукрового заводу почали зводити додатковий склад для зберігання цукру площею 3,8 тисячі кв м, здатний вмістити 15 тисяч тон солодкої продукції. А ще наголошують: у сезоні 2016/2017 компанія увійшла в десятку найбільших українських експортерів цукру.

Поряд із цим, варто зазначити, що успіхи у виробництві мають і зворотну сторону медалі. Лише рік  тому мешканці Снігурівки Миколаївської області обурювалися: цукрові вантажівки розбивають місцеву дорогу.

 «Везуть буряк на «Засільський цукровий завод». Ми, жителі Снігурівського району, вважаємо, що вантажівки цієї цукрової компанії розбивають дороги в районі. Завод знаходиться на території Жовтневого району, а везуть буряк прямо через Снігурівку, розбиваючи дороги!» - рівно рік тому цитувало місцевих мешканців видання «Снігурівка-інфо».

Також видання демонструвало шокуючі знімки вщент розбитої дороги. 

Встановлені вагові комплекси, які виявляли б фури із забороненим перенавантаженнім, «цукрові автівки» оминали – для цього навіть, ризикуючи, їхали через аварійний міст. 

І лише два місці тому, у жовтні, депутати Снігурівського райради запропонували вирішити проблему великих вантажівок з цукровими буряками, які їдуть на «Засельській цукровий завод», за круглим столом з представниками компанії.

Тож, високопосадовцям і підприємцям варто пам’ятати, що поряд із введенням євро-стандартів на цукор і просуванням продукції, слід приділяти увагу і транспортній інфраструктурі.

Тим паче, що прогнози щодо розвитку цукрової галузі втішають. Адже, за інформацією  урядовців, у поточному сезоні виробництво цукру у країні очікується на рівні минулого року – у межах 2 млн тонн. У Міністерстві агрополітики звітують, що вже приступили до виробництва цукру 46 цукрозаводів. 

Loading...
Сopyright © 2018 Новости Николаева podrobnosti.mk.ua